WORKS
037.
風景をつなぐ家
Courtyard House
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Yoshihiro Asada
敷地は、田畑が広がる伸びやかな場所にある。敷地の西側は、遠くに見える山と繋がっており、隣接する神社の鳥居や参道とともに日本の原風景を感じさせてくれる場所である。
このような環境の中で、約304m2のゆとりのある敷地を有効に利用し風景に溶け込むような住宅が求められた。そこで、この景観を取り入れ、プライバシーを確保するコの字型コートハウスを計画した。
建物の形態は、景観や神社の参道への連なりに調和させたものになっている。
内部はオープンなワンルームで構成されているが、各スペースが独立し快適なスペースが生み出されるように仕上げやレベルに変化をつけ室内を移動する度に様々なシーンが展開するようになっている。
そして視線を自然の風景へと向かわせるように、中庭に向かって大きな窓とテラスを設けている。テラスと室内の窓際スペースは、同一素材でつながっており、外と内のつながりを深めたフレキシブルなスペースとなっている。
またテラスと繋がる中庭には、水路のような水盤を計画し、その先に広がる風景とつながる視覚的なつながりをつくり出すことを考えた。この住宅は、広がる風景の傍らで静かに佇みながらも、どことなく印象的で新しいものを感じさせてくれる。
The site is located in a relaxed area where fields and farms are stretching. The west side of the site is visually connected to the distant hill, making the site look like the original Japanese landscape, together with the Torii gate and the approach to the adjacent shrine.
Surrounded by such an environment, a house was requested which blends with the scenery while making the best use of the spacious site of about 304 m2.
Incorporating this scenery, the house was then designed to form a U-shaped building with courtyard which secures privacy.
The building form accords with the surrounding views and the range linking with the approach to the shrine.
The interior is configured by a single open room whereas finishes and levels vary to make each space independent and comfortable, creating various scenes as one moves from one place to another.
The huge window and terrace facing the courtyard turns one’s eye to a natural landscape. The terrace and the interior space by the window are related by the same material, making the space flexible by enhancing linkage between inside and outside.
Additionally in the courtyard connected with the terrace, a basin which looks like a water channel is designed to aim at creation of visual linkage with the view opening beyond.
Standing calmly by the stretching landscape, the house gives somewhat an impressive and fresh feel.
Location: Shiga,Japan
Client: Private
Construction Year: 2015
Site Area: 304m2
Constructed Area: 136,43m2