WORKS
024.
切妻の家2
Gable House2
Design : Kouichi Kimura
Photograph : Takumi Ota
敷地は,交通量の多い幹線道路に面している。そのような環境の中で、 クライアントは、周囲からの視線を気にしなくてもよい開放的で静かな空間を求めていた。

この住宅では、外部と内部の接続方法を注意深くデザインしている。
まず、道路からの視線や騒音を遮るためコンクリートの壁を設けた。
そして、さらに、開口部の前にも垂れ壁を設けている。垂れ壁の上部と下部は解放されており、上部からは垂れ壁に映る光の表情と反射したやわらかな光が室内に導かれる。そして、下部の解放された部分からは、庭の景色を眺めることができるようデザインした。
二枚の壁は、プライバシーを守りながら視覚的な広がりを内部へと展開させる役割を担っているのである。
また、開口部の枠周りは、フロアより少し立ち上っており、腰をかけたり、テーブルとしての利用も可能な、自然と人が佇むスペースになることを意図したリビングに取り付けられたトップライトからの垂直方向の強い光、
2枚の壁によってコントロールされた水平方向の視線と、垂れ壁に反射する柔らかい光が相まって、開放的で静かな住空間が実現されている。

積雪などを考慮し決定されたシンプルな切妻屋根のヴォリュームの中に、
非常に計算されたデザインの内部空間が広がっているのである。
The site is faced with the heavily traveled arterial road.
Living in such an environment, the client would like to have an open and tranquil space where you would not be conscious about surrounding lines of sight.
The house was carefully designed to connect the exterior and interior - the concrete wall is built to interrupt lines of sights and noises from the road, and the hanging wall is also established in front of the opening. The top and bottom of the hanging wall are opened. The light that goes through the top opening is projected on the wall, and the reflected soft light is introduced into the room. The bottom opening is designed to view the yard. The two walls play a role in extending visual expansion into the inside of the house while protecting privacy.
The casing of the opening is raised a little from the floor. It is designed so that people spontaneously gather and stay around while sitting on or using it as a table.
The vertical intense light from the top light in the living room, combined with the horizontal line of sight controlled by the two walls and the soft light reflected from the hanging wall, realizes the open and tranquil habitation space.
The volume with the simple gable roof, which is determined for snow accumulation, incorporates the expanding inner space of the highly calculated design.
Location: Shiga,Japan
Client: Private
Construction Year: 2010
Site Area: 165m2
Constructed Area: 82m2